A legnépszerűbb város 2024 tavaszán az ingatlanpiacon: SZEGED

A legnépszerűbb város 2024 tavaszán az ingatlanpiacon: SZEGED

2024-03-27 19:18:42

Nem várja meg a BYD-beruházást a szegedi ingatlanpiac, az országos átlag triplájával nőtt a kereslet


Messze az átlag felett, az egy évvel korábbit 66 százalékkal meghaladva nőtt a kereslet a szegedi lakáspiacon januárban, ami egyértelműen a BYD-beruházás bejelentésének hatása, és átlagon felüli áremelkedést vetít előre már az idén mind az eladó, mind a kiadó lakások és házak körében. A kiadó lakások és házak bérleti díja egy-két éven belül akár 30 százalékkal is drágulhat itt, az eladó ingatlanok áremelkedésének tempója is utoléri majd a debrecenit, de bármit bármennyiért itt sem lehet majd eladni. Utánajártunk, mit várható a közeljövőben a szegedi lakáspiacon.

Debrecen mögé máris felugrott a második helyre Szeged az eladó használt lakóingatlanokra érkező érdeklődések számát tekintve januárban a vármegyeszékhelyek és megyei jogú városok között, viszont a növekményben, a több mint 60 százalékkal több érdeklődő révén már az első helyen van a BYD-beruházás leendő helyszíne összegezte a keresleti adatokat a Világgazdaságnak a legnagyobb hirdetési oldal, az Ingatlan.com illetékese.

Bármit bármilyen áron nem lehet majd eladni

 hangsúlyozta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kérdésünkre. Szegeden már most is 670 ezer forint az eladó használt lakások és házak négyzetméterenkénti középértéke, csak 30 százalékkal van elmaradva a budapestitől.

Mennyivel változnak majd a lakásárak Szegeden?

Noha Szeged jóval kisebb város, mint Budapest, a jelenlegi árszintek már most sem számítanak olcsónak, miután Szeged eddig is a régió felülteljesítője volt. Az Ingatlan.com lakásárindexe alapján a dél-alföldi régió lakásárai 0,5 százalékkal csökkentek 2023-ban, a csongrád-csanádi vármegyeszékhelyen viszont ugyanekkor 3 százalékkal nőttek. Debrecenben 2023-ban 5 százalékos volt az átlagos lakásár-emelkedés, ehhez fog felzárkózni hamarosan Szeged is a piaci szakérő szerint.

2024.01.23. 12:45 | Szerző: Sándor Tünde