Miért ne féljünk a zártkertektől?

Miért ne féljünk a zártkertektől?

2024-05-04 09:03:53

Anyagi megfontolásból egyre népszerűbb lakhatási forma...


Főoldal / Blog / Mi az a zártkerti ingatlan, és miért (nem) kell tőle félnie?

Mi az a zártkerti ingatlan, és miért (nem) kell tőle félnie?


Ön egy zártkerti ingatlant próbál meg értékesíteni, netán pont egy ilyenre vetett szemet? A dolga nem egyszerű: segítünk tisztázni a fogalmakat és megmutatjuk, mivel jár egy zártkerti ingatlan adásvétele.

A zártkerti ingatlan egy érdekes kategória: létezik is, meg nem is, a legtöbb embernek fogalma sincs róla, mit jelent pontosan, ám mivel ismeretlen, ezért az elnevezés riasztóan hathat a hirdetésben és jelentősen megnehezítheti az ingatlan adásvételét. Rövid cikkünkben utánajárunk, mi is az a zártkerti ingatlan, és miért fontos ez az értékbecslés során!

Mi az a zártkerti ingatlan?

A zártkert voltaképpen egy elavult fogalom, ami mára már meg is szűnt. A telekkönyvi nyilvántartások szerint régen 3 kategória létezett:

  1. belterület
  2. külterület
  3. zártkert

Utóbbiba tartoztak például a településhez tartozó nyaralók, gyümölcsösök, pincék, a gazdasági, illetve rekreációs (pihenő célú) ingatlanok. Ezek eredetileg, még az 50-es években nagyüzemileg nem, csak kisüzemileg művelhető kertrészek voltak. Ám a 70-es évektől egyre gyakrabban kezdték hétvégi telekként használni, már nem mezőgazdasági szerepe volt, hanem kisebb-nagyobb házakat építettek rá.

1994-ben a 3. kategóriát hivatalosan megszüntették, a zártkerteket pedig a külterületekhez sorolták. Ez azért fontos kérdés, mert a kültelki ingatlanok beépíthetősége jellemzően 3%, a zártkertekbe épített házaknak a minősítése pedig gyakran gazdasági épület, miközben sok esetben szemmel láthatólag nyaraló- vagy lakóházak. A későbbiekben kitérünk arra, hogy ez miért jelent problémát.

Mit lehet kezdeni a zártkerttel?

A jó hír az, hogy egészen 2017. december 31-ig volt lehetőség a zártkerti ingatlanok földtulajdonosainak az egyszerűsített művelés alóli kivonás eljárására. Az eljárás ingyenes volt és a kérelmet formanyomtatványon kellett benyújtani a járási földhivatalhoz, így tulajdonosuk, jogi és gazdasági előnyhöz is juthatott, azonban ezzel nem mindenki élt. És ha a tulajdonos lekéste a határidőt, az értékesítés csak a Földforgalmi törvény szabályai szerint történhet. Ez a folyamat jelentősen megnöveli az adásvétel időtartamát, és még az is valószínű, hogy pénzügyileg is rosszabbul jár a tulajdonos az alacsonyabb vételár miatt.

Azután, hogy ezt tisztáztuk érdemes egyeztetni az adott önkormányzattal arról, hogy a területet tervezik-e bevonni a belterületbe – ami jelentősen leegyszerűsítheti a helyzetet.

Amennyiben külterület marad, úgy a Földforgalmi törvény rendelkezései az irányadóak. A törvény meglehetősen szigorúan határozza meg, mire használhatja az ingatlant, illetve milyen paraméterekkel adhatja azt el.

Mi a gond a zártkertekkel?

A fentiekben már szóba került, hogy nem mindegy, hogy az adott zártkert külterület marad, vagy bevonják belterületbe. Ám még ha az utóbbi helyzet is áll elő, akkor is speciális a státusza, hiszen például egy gazdasági épületnek minősített ingatlanra a legtöbb bank nem fog lakáshitelt adni és a CSOK sem vehető igénybe – különösen, mivel az értékbecslés során szemmel látható, hogy az adott épület nem felel meg a besorolásának.

Ha pedig külterület marad, úgy a termőföld védelméről szóló törvény vonatkozik rá. Amely a művelési ágnak megfelelő termelést követel meg, de minimum kötelezővé teszi a gyomnövények megtelepedésének és terjedésének megakályozását. Amennyiben ezeket nem tartja be, bírságot róhatnak ki Önre. Arra is érdemes odafigyelni, hogy külterület esetén minimális az ingatlan beépíthetősége, és egyáltalán nem biztos, hogy alkalmas az életvitelszerű ott-tartózkodásra.

Mit tehet, ha zártkerti ingatlant szeretne vásárolni, vagy eladni?

Minden elővigyázatosság és észérv ellenére előfordulhat, hogy beleszeretett egy ilyen telekbe, és csak itt tudja elképzelni az életét – vagy épp ellenkezőleg, van egy a tulajdonában és szeretne megszabadulni tőle.

Ebben az esetben mindenféleképpen azt javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot egy független értékbecslővel, aki tisztában van ezeknek az ingatlanoknak a sajátos helyzetével. Aki nem csupán az aktuális lehetőségeket tudja felmérni, de az önkormányzatnál is utánajár a várható terveknek. Így valóban hasznos tanácsokat tud adni Önnek. Nem kell teljesen elvetnie az adásvételt, de fontos, hogy pontosan tisztában legyen a jelenkori értékkel és a várható változásokkal!

INGATLAN HÍREK
Nincsenek további hírek ebben a kategóriában!